Anlita ett rekryteringsföretag — vad kostar det att ta in en extern rekryterare?

Vad kostar det att använda ett rekryterings företag?

Många arbetsgivare tar idag hjälp av externa rekryteringsföretag när det är dags att anställa ny personal. För företag som inte har en dedikerad intern rekryterare eller talent scout är detta ofta en smidig och prisvärd lösning. Däremot finns flera saker som kan skilja rekryteringsföretag åt. En av punkterna är priset, vilket kan variera kraftigt beroende på vem du väljer att gå med. Här kan du läsa mer om vad det kostar att anlita ett rekryteringsföretag.

Hur mycket tar rekryteringsföretag betalt?

Vad det kostar att anlita ett rekryteringsföretag beror på en rad olika faktorer. Det som spelar in är bland annat vilken prismodell rekryteringsföretaget använder sig av samt hur stor del av rekryteringsprocessen de är involverade i.

Generellt sett tar en traditionell rekryteringsfirma en viss procent av årslönen (ungefär 18-24%) för den roll du vill tillsätta. Det betyder att ju högre årslönen är, desto dyrare blir kostnaderna för rekryteringen. Vanligtvis betalar du hela summan i början av samarbetet.

På senare tid har även nya prismodeller kommit upp på marknaden. TaaS (Talent as a Service) är en abonnemangsmodell som är relativt ny i Sverige. Även om en del TaaS-modeller skiljer sig på detaljnivå, brukar de ha gemensamt att kostnaden delas upp under perioden som abonnemanget är aktivt. Istället för att betala hela kostnaden i en klumpsumma på förhand, betalar du alltså löpande under en given period.

I runda slängar brukar en IT-rekrytering landa på 100.000-130.000 kr beroende på prismodell. Det finns dock en aspekt som kan påverka vad du faktiskt betalar för en rekrytering — kostnaden för en eventuell felrekrytering.

Vad kostar det om ett rekryteringsföretag felrekryterar?

Vid en felrekrytering avslutar kandidaten sin anställning efter en kort tid på företaget. Det kan bero på att denne inte trivs – eller helt enkelt inte passar för tjänsten. Detta är såklart en av riskerna med att anställa ny personal. Däremot är felrekrytering ofta mycket kostsamt.

Man brukar säga att en felrekrytering kan kosta upp till en halv miljon kronor eller mer. Anledningen till denna höga kostnad är att många prismodeller kräver att du betalar dubbla, eller kanske till och med trippla rekryteringskostnader.

I värsta fall har du i ovanstående scenarion hamnat tillbaka på ruta ett, samtidigt som du har spenderat en hel rekryteringsbudget. Av den anledningen är en abbonemangsmodell ofta bättre vid felrekrytering. Med en TaaS-modell kan du få hjälp att hitta en likvärdig profil utan extra kostnad. Samtidigt har du bara betalat en liten del av priset vid detta skede. Med denna modell behöver du inte betala hela rekryteringskostnaden utan kan istället fortsätta med abonnemanget och får hjälp med att hitta en ersättare.

Vad kostar det att anlita ett rekryteringsföretag?

När du ska välja rekryteringsfirma är det klokt att fundera på vad du behöver hjälp med samt vilket upplägg som passar ditt företag bäst. Företag som anlitar en rekryteringsfirma brukar önska hjälp med hela processen, från behovsanalys till det att kontraktet är påskrivet. Det finns även företag som hellre sköter delar av processen själv men överlåter vissa steg av processen till en extern rekryterare.

Vad kostar det att anlita ett traditionellt rekryteringsföretag?

När du anlitar ett traditionellt rekryteringsföretag kostar det vanligtvis en viss procent (generellt 18-24%) av årslönen för tjänsten som ska tillsättas. Du betalar hela summan på förhand och får sällan tillbaka pengarna vid en eventuell felrekrytering, utan behöver istället betala hela summan på nytt.

Inom IT och tech är medellönen relativt hög, jämfört med många andra branscher. En erfaren systemutvecklare har en medellön på cirka 48.000-63.000 kr enligt Unionen. Om du planerar att tillsätta en systemutvecklare med en månadslön på 55 000 kr betalar du rekryteringsföretaget mellan 118.000-158.000 kr på förhand.

Om du behöver anställa en data scientist ligger medellönen på mellan 45.000-70.000 kr. Föreställer vi oss att du planerar att erbjuda en konkurrenskraftig lön för att attrahera de bästa talangerna, kostar det alltså mer att anlita ett traditionellt rekryteringsföretag. Med en lön på 70.000 kr betalar du mellan 151.000-200.000 kr.

Vad kostar det att anlita ett rekryteringsföretag med prismodellen TaaS?

Skillnaden mellan TaaS-modellen och en mer traditionell rekryteringsmodell är främst att rekryteringskostnaden delas upp under abonnemangsperioden, istället för att man betalar hela summan på förhand. Dessutom är kostnaden ett fast pris, och inte en procentsats av en årslön. Du får även ofta hjälp med att hitta en likvärdig kandidat om du eller den nyanställde väljer att avsluta anställningen inom loppet av abonnemangsperioden.

Abonnemanget löper över 3 år och du betalar ett fast belopp vid olika tillfällen. Det kan exempelvis vara 11.000 kr vid uppstarten av samarbetet, 11.000 kr vid signering av kontraktet, 11.000 kr när kandidaten börjar och sedan 11.000 kr varje kvartal tills det att abonnemanget löper ut. Då har du sammanlagt betalat ca 130.000 kr över loppet av 3 år – om kandidaten stannar under hela perioden. Du behöver enbart betala för den tid som kandidaten är på företaget.

Läs gärna mer om TaaS här!

Vad kostar det att anlita ett bemanningsföretag?

Ett bemanningsföretag skiljer sig lite från ett rekryteringsföretag i det avseendet att du hyr in personal och inte anställer personal. När du hyr in personal är det bemanningsföretaget som sköter sådant som lön, sjuklön, semesterersättning och andra kostnader associerade med anställd personal. Upplägget passar främst företag som har ett kortsiktigt behov av personal. I längden är det nämligen oftast det dyraste alternativet. Dessutom läggs det sällan lika stor vikt vid att hitta en kandidat som matchar kravprofilen till punkt och pricka då behovet främst är kortsiktigt.

Hur mycket kostar det att anlita en extern rekryterare för delar av processen?

En delad rekryteringsprocess innebär att du anlitar ett rekryteringsföretag som sköter delar av processen. Resten sköter du med interna resurser. Med detta upplägg delas kostnaderna upp externt och internt. Vad rekryteraren kostar beror till största delen vilka steg du behöver hjälp med.

Låt oss säga att du låter en extern rekryterare göra ett första urval av kandidater. Sedan avsätter du interna resurser som fortsätter processen. När du vill räkna ut vad detta typ av upplägg kostar är viktigt att tänka på den totala kostnaden. Du behöver exempelvis räkna in vad du betalar externt, likväl vad de interna kostnaderna blir.

Interna kostnader inkluderar bland annat summan av vad det kostat att använda interna resurser, d.v.s. timlönen, eventuell reducerad intern produktivitet, m.m. Du behöver även räkna in kostnader för att använda kompetenstester, personlighetstester och mjukvaruprogram. Ett bra sätt att få en överblick är att räkna på CPH (cost-per-hire).

Hur räknar du ut kostnader för att anställa

Här kan du läsa mer om CPH och vad som påverkar kostnaden när du rekryterar.

INSCALE — ett modernt och kostnadseffektivt rekryteringsföretag

INSCALE har lång erfarenhet av rekrytering inom IT och Tech. Vi har utvecklat en TaaS-modell som är optimerad för att hjälpa små till medelstora företag att effektivt och tryggt fylla sina personalbehov.

Prismodellen bygger på ett abonnemang som sträcker sig över 3 år. Vi börjar med att skräddarsy en rekryteringsprocess som passar era önskemål och förväntningar. Sedan headhuntar, intervjuar och rekryterar ett noga urval av kandidater som möter kravprofilen. När det är dags för den nya kandidaten att börja bistår vi med 90 dagars onboarding-support.

Skulle du eller kandidaten mot förmodan välja att avsluta samarbetet, hjälper vi dig att hitta en ny kandidat — utan extra kostnad. På så sätt minskar risken för att behöva betala stora kostnader relaterade till felrekryteringar.

Varmt välkommen att boka in ett möte så berättar vi mer!