Vi besvarar frågan: Vad gör en rekryterare?

Man som gestikulerar med händerna framför en dator. Framför honom på bordet ligger en anteckningsbok och en mobiltelefon, och bredvid honom sitter en kvinna.

Vad gör en rekryterare? Ja, det är en fråga vars svar inte är helt enkelt – rekryteraren gör ju så mycket. Kort sammanfattat är rekryteraren ansvarig för ett eller flera företags rekryteringsprocesser. Som rekryterare ska man hitta lämpliga kandidater för en aktuell tjänst, och säkerställa att rätt person rekryteras. Med andra ord är det en viktig roll som innebär ett stort ansvar. Har du ingen rekryterare in-house är det ofta en utmaning att hitta rätt kompetens själv.

Mer om rekryterarens uppgift och vad som krävs för att ditt företag ska lyckas med er rekrytering kan du läsa i den här artikeln.

Vad är en rekryterares uppgift?

En rekryterares uppgift är att identifiera och anställa kandidater med rätt kompetens för en specifik roll. Som rekryterare behöver man vara uppmärksam, serviceinriktad och mycket noggrann. En stor del av rollen innebär att ha nära kontakt med människor, och ofta olika uppdragsgivare; inklusive företag, organisationer och myndigheter. Rekryteraren ska ha goda kunskaper om rollen som ska tillsättas och den bransch som den nyrekryterade ska verka inom. Dessutom måste han eller hon också ha förståelse för hur man genomför en effektiv rekryteringsprocess som säkerställer att rätt person får tjänsten.

Den som ansvarar för rekryteringen på ditt företag behöver dessutom ha god kännedom om hur man använder olika testverktyg för att titta på faktorer som personliga egenskaper, värderingar, motivation och logisk problemlösningsförmåga. Han eller hon ska också förstå och kunna administrera tester relevanta för rollen. Målet är såklart att undvika en felrekrytering – vilket kan kosta företaget viktiga resurser.

Läs även: Personlighetstester vid rekrytering

Rekryterarens arbetsuppgifter är många, nedan följer några exempel på ansvarsområden:

  • Skapande och förvaltning av jobbannonser
  • Aktivt söka och etablera kontakt med potentiella kandidater
  • Genomföra intervjuer
  • Underhålla och utveckla kontakten med kandidater för att säkerställa en positiv kandidatupplevelse
  • Arbeta med att stärka företagets arbetsgivarvarumärke

Behöver du hjälp med rekrytering inom IT och Tech? Vi vet att det här är en utmanande bransch att rekrytera inom, men tack vare 17 års erfarenhet kan vi hjälpa dig att rekrytera effektivt. Tveka inte att kontakta oss så kan vi berätta mer.

Två alternativ vid val av rekryterare

In-house-rekryterare

En in-house-rekryterare är en anställd på företaget och arbetar internt med rekryteringsbehovet. Han eller hon är väl insatt i företagets kultur, värderingar och arbetsmiljö. Rekryteraren fokuserar ofta på att skapa en djupare relation med befintliga anställda och en förståelse för organisationens behov. Dessutom har denne goda kunskaper inom rekrytering och vad som krävs för att anställa rätt personal. Han eller hon ska också kunna anställa för alla roller. Med det sagt har en in-house rekryterare ofta en bra förståelse för företaget i sin helhet, men är inte lika kunnig inom specifika roller.

Rekryteringsföretag

När du anlitar ett rekryteringsföretag innebär det att du tar hjälp av externa specialister som är experter på att hitta lämpliga kandidater för olika positioner. Ett rekryteringsföretag har ofta en bredare tillgång till nätverk av potentiella kandidater. De är dessutom ofta specialiserade inom specifika branscher. Som en extern part kan ett rekryteringsföretag erbjuda en mer objektiv synvinkel vid urvalsprocessen, samt vara mer flexibla vid brådskande rekryteringsbehov. Att anlita ett rekryteringsföretag är ofta ett billigare alternativ om man inte hela tiden har öppna positioner.

INSCALE – ett specialiserat rekryteringsföretag

Vi är specialiserade på att hjälpa små och medelstora företag att hitta rätt kandidater för roller inom IT och Tech. Det här gör att vi har en djupgående spetskompetens inom branschens rekryteringsbehov. Våra erfarna IT-headhunters har bakgrund inom tech och vet hur de ska gå tillväga för att hitta de bästa kandidaterna inom ett stort antal programmeringsspråk och tekniska IT-områden.

Viktiga kunskaper och kompetenser

Det är viktigt att den som hanterar företagets rekrytering utgår från såväl erfarenheter och kompetens som personliga egenskaper och färdigheter vid val av rätt kandidat. Målet är att hitta en klockren match för både kunden och den befattning som ska tillsättas.

Inom rekrytering är följande egenskaper och färdigheter särskilt värdefulla:

Kommunikativ förmåga

Att vara en skicklig kommunikatör är en mycket viktig egenskap som varje rekryterare bör besitta. Det handlar om att vara lyhörd och tydlig i kommunikationen – både med företaget som ska rekrytera och med de potentiella kandidaterna. Rekryteraren måste hålla alla parter nöjda, samtidigt som han eller hon ska samla in den information som behövs för att utföra jobbet på bästa sätt.

Relationsbyggande

Att kunna skapa, underhålla och bygga relationer är en viktig del av rollen som rekryterare. En effektiv och tydlig kommunikation med kandidater och företag bygger långsiktiga och givande relationer. Det är också viktigt att kunna läsa av och förstå människor. Förtroende från både kandidater och företag är av största vikt.

Målmedvetenhet

Målmedvetenhet är en stark drivkraft hos rekryteraren. Både när det gäller att uppfylla uppdraget och att hålla tidsfrister. Företag är ofta i behov av snabba och effektiva rekryteringsprocesser. En målmedveten inställning ger bättre förutsättningar att möta de här kraven.

Förhandlingsförmåga

Effektiv förhandlingsförmåga är en nyckelkompetens för en rekryterare, eftersom han eller hon fungerar som en mellanhand mellan arbetsgivaren och kandidaten. Det kan även involvera konkreta kontraktsförhandlingar vilket kräver förmåga att förhandla på ett konstruktivt sätt.

Läs även: Allt du behöver veta om Talent Acquisition

Effektiv rekrytering med INSCALE:s TaaS-modell

Står du i valet och kvalet om du ska rekrytera in-house eller ta hjälp av en extern expert för IT-rekrytering? Då har vi svaret. INSCALE är inte en vanlig rekryteringspartner. Vi skiljer oss från mängden med vår djupa spetskompetens inom IT-rekrytering och innovativa TaaS-abonnemang. Låt oss hjälpa dig att rekrytera rätt IT- och Tech-talanger på ett säkert och finansiellt hållbart sätt.

Med INSCALE:s TaaS-modell får du tillgång till ett optimalt utbud av kandidater som matchar både dina krav på hardskills och dina softskills krav på DNA och kultur. Vi kompromissar aldrig med kvaliteten. Spara tid och pengar jämfört med traditionella IT-rekryteringsmetoder. Istället för att betala en kostnad på 18-24 % av en årslön till en rekryteringsbyrå har du ett kvartalsabonnemang med oss. Boka in ett möte så berättar vi mer!