Guide: Så undviker du en felrekrytering

Tre personer som sitter med sina datorer vid ett bord. De skrattar. På bordet står även glas med dryck och en anteckningsbok.

En felrekrytering kan kosta både tid, pengar och i värsta fall ditt företags rykte. Som tur är finns det strategier för att undvika att rekrytera fel personer till ditt företag – med en genomtänkt rekryteringsprocess, några viktiga principer och kanske ett specialiserat rekryteringsföretag. Mer om hur du ska arbeta för att undvika en felrekrytering kan du läsa här.

Vad är en felrekrytering?

En felrekrytering inträffar när en organisation anställer en individ som inte uppfyller de förväntade kraven eller inte passar in i företagskulturen. Någon som i sin tur ofta resulterar i att samarbetet avslutas genom att kandidaten säger upp sig eller får gå. Anledningen skulle kunna vara ett resultat av att man missbedömt kandidatens färdigheter, erfarenheter, eller personlighet i förhållande till de krav som ställs på den aktuella tjänsten.

En felrekrytering är ofta både kostsam och tidskrävande för ett företag. Du kanske måste genomgå rekryteringsprocessen igen för att kunna tillsätta positionen. Dessutom kan en felrekrytering påverka arbetsmiljön och produktiviteten om en ny medarbetare inte fungerar bra i teamet eller om det uppstår konflikter till följd av en dålig match.

Vilka är effekterna av en felrekrytering?

Förlorad tid och pengar

Vid en felrekrytering måste du börja om från början igen. Rollen blir inte fylld och de andra anställda får jobba mer, samtidigt som du behöver lägga din tid på ytterligare en rekryteringsprocess. Har du valt att anlita ett rekryteringsföretag kommer du förmodligen behöva betala igen.

Högre belastning för dig som rekryterar

En felrekrytering kommer ge dig som rekryterare högre arbetsbelastning eftersom den misslyckade rekryteringen hamnar på ditt bord, och du måste börja om igen.

Förlorad produktivitet

Produktiviteten i teamet kommer med största sannolikhet försämras. Felrekrytering leder både till irritation och försämrad arbetskapacitet. Det som medarbetaren var tänkt göra måste någon annan hantera. Ibland blir jobbet inte gjort över huvud taget. Dessutom brukar det ta omkring 8 månader innan en nyanställd kan börja bidra till organisationen och vara produktiv. En process som dras ut på tiden ytterligare vid en felrekrytering.

Varumärket skadas

Den rekryterade medarbetaren är förmodligen inte heller nöjd med sin nya arbetsplats. I en sådan här situation riskerar personen att utveckla negativa tankar om dig eller företaget. Något som i sin tur kan slå tillbaka på varumärket. Om nya kandidater får höra att den förre medarbetaren bara jobbade på arbetsplatsen i två månader kan det sända ut negativa signaler.

Vad kostar en felrekrytering?

Den uppskattade genomsnittliga kostnaden för en felrekrytering ligger på runt 700 000 kronor. Det är en relativt hög summa för många företag. För befattningar som kräver specialkompetens, så som en chefsposition, kan kostnaderna vara ännu högre. Dessutom kan en felrekrytering innebära andra negativa faktorer som är svåra att prissätta. Det skulle exempelvis kunna vara missnöjd personal som väljer att sluta eller kunder som avslutar ett samarbete på grund av en försämrad tjänst eller produkt.

Vad är det som kostar?

I själva rekryteringsprocessen måste resurser avsättas för att utforma en kravprofil, skapa och publicera annonser, samt utveckla strategier för att sålla bland urvalet och genomföra intervjuer. När rekryteringen sedan är klar kräver den nyanställda tid och resurser från befintlig personal för onboarding. Kollegorna måste omfördela sina arbetsuppgifter för att få tid till utbildning. Om det sedan visar sig att personen är felrekryterad måste hela processen göras om på nytt.

Eftersom en felrekrytering bidrar till en mer ineffektiv organisation kan det i värsta fall leda till förlorade kunder. Kunder som inte får den service de förväntat sig kan välja att överge företaget och istället vända sig till en konkurrent. En felrekrytering kan också leda till att projekt inte blir klara i tid eller att utvecklingen hämmas.

Om en felrekrytering påverkar ett team eller ett företag mycket kan det bidra till ett försämrat förtroende för ledningen. Något som kan leda till konflikter och sänkt motivation, vilket i sin tur leder till ett sämre utfört arbete och i värsta fall uppsägningar.

Minimera kostnaderna med hjälp av INSCALE

Med hjälp av INSCALE är det enkelt att minimera kostnaderna för rekrytering inom IT och Tech. Vi hjälper dig att hitta ditt företags nya stjärnor med hjälp av en effektiv rekryteringsprocess. Istället för att betala en kostnad på 18-24 % av en årslön till en rekryteringsbyrå har du ett kvartalsabonnemang med INSCALE. Vi delar anställningsrisken med våra kunder i 3 år. Om den anställde lämnar företaget – oavsett anledning -erbjuder INSCALE att hitta en ersättare utan extra kostnad. Vi tar vid där processen slutade när personen blev anställd.

Läs även: Anlita ett rekryteringsföretag — vad kostar det att ta in en extern rekryterare?

Hur kan man minska risken för felrekrytering?

Låt inte magkänslan styra för mycket?

Många rekryteringar baseras på magkänsla istället för en faktisk bedömning av kandidatens kompetens, erfarenheter och kvalifikationer. Att enbart komma överens under en intervju är ingen garanti för att personen är bäst för jobbet. Lösningen är att implementera en kompetensbaserad rekryteringsmetodik. Metodiken fokuserar på objektiva bedömningar av kandidatens specifika färdigheter och kompetenser. Det gör rekryteringsprocessen mer evidensbaserad och minskar risken för felaktiga anställningar.

Läs mer om kompetensbaserad rekrytering här.

Gör en tydlig kravprofil

Vid rekrytering av nya medarbetare är det viktigt att ge tydliga riktlinjer och skapa en korrekt bild av tjänsten. För att effektivisera framtida rekryteringar bör du formulera en kravprofil. Den ska definiera vilka områden personen ska ansvara för samt specificera de konkreta arbetsuppgifterna. En tydlig kravprofil minskar risken för felrekrytering. Dessutom skapar den korrekta förväntningar från början då kandidaten vet vad han eller hon går in till, och minimerar risken för eventuella missförstånd.

Hitta rätt kandidater

Att hitta rätt kandidater kan vara utmanande, och ibland är konkurrensen om de bästa talangerna stor. Då räcker det inte med att enbart utgå från de ansökningar som kommer in, utan man måste aktivt ge sig ut och leta. Här är det viktigt att skaffa sig ett stort nätverk inom branschen och att söka proaktivt. Det kan exempelvis vara genom nätverk som LinkedIn, eller andra branschspecifika plattformar.

Ytterligare ett alternativ är att ta hjälp av ett rekryteringsföretag. Rekryteringsföretag har ofta ett brett nätverk inom en specifik bransch och är specialiserade på att hitta kvalificerade kandidater.

Låt kandidaten träffa de potentiella kollegorna

Det är viktigt att kandidaten vid ett senare tillfälle i rekryteringsprocessen får träffa potentiella kollegor för att få en känsla för den unika företagskulturen. Det är även fördelaktigt om någon från den berörda avdelningen får utvärdera den potentiella medarbetaren. Framgångsrik rekrytering innebär att hitta den mest kompetenta kandidaten som dessutom passar in i företagskulturen.

Underskatta inte onboardingprocessen

Felkeryteringar uppstår ofta när nyanställda inte får tillräckligt bra onboarding. Därför är det viktigt att skapa rutiner kring hur nya medarbetare integreras på bästa sätt. Genom att utveckla ett balanserat introduktionsprogram som inkluderar uppgifter, rutiner och social miljö, kan du minska risken för att kandidater slutar.

En givande introduktion till företagets mål och vision är också nödvändigt för att medarbetaren ska förstå sin roll i ett övergripande organisatoriskt sammanhang. Att arbeta förebyggande och med tydliga rutiner i rekryteringsprocessen är avgörande.

Ta hjälp av ett rekryteringsföretag

Rekryteringsföretag erbjuder ofta specialiserad expertis och omfattande erfarenheter av rekryteringsprocessen. De kan strategiskt sålla bland kandidater och matcha specifika kompetenser och kvalifikationer med arbetsplatsens behov, vilket sparar dig som arbetsgivare viktiga resurser och tid.

Tack vare ett omfattande nätverk och resurser har rekryteringsföretag även tillgång till ett större antal kvalificerade kandidater. Dessutom har de utvecklat metoder för att genomföra noggranna urval och bedömningar av kandidater för att hjälpa dig hitta de allra bästa inom din bransch.

Ta hjälp av Inscale för effektiv rekrytering inom IT och Tech

Att rekrytera de mest skickliga IT-talangerna kan vara en utmaning och det råder stor konkurrens om de bästa kandidaterna. Dessutom behöver du hitta individer som passar företagets kultur och värderingar. På INSCALE kan vi med vår expertis och vårt omfattande nätverk hjälpa dig att hitta och anställa handplockade IT-talanger med vår Talent as a Service-modell (TaaS). Allt för att du ska kunna minimera risken för felrekryteringar. Dessutom delar vi anställningsrisken med dig i 3 år. Med det sagt minskar risken för felrekrytering markant.